DGA - intissar

Fgfg generated by WOWSlider.com
  • Een actieve externe bemiddelaar zoals uw personeelsadviseur kan echter voor een doorbraak zorgen
  • Ondernemers moeten beslissen op basis van betrouwbare cijfers
  • Ondersteuning voor bedrijven die internationaal actief zijn
  • Samen met u bepalen wij vooraf de omvang van uw werkzaamheden
  • Wij geven praktische workshops over fiscaliteit voor ondernemers
  • Wij helpen graag startende ondernemers bij het opstellen van een ondernemersplan
  • full screen slider
  • Wij kunnen uw aanspreekpunt zijn voor diverse bedrijfsaspecten
Een actieve externe bemiddelaar zoals uw personeelsadviseur kan echter voor een doorbraak zorgen1 Ondernemers moeten beslissen op basis van betrouwbare cijfers2 Ondersteuning voor bedrijven die internationaal actief zijn3 Samen met u bepalen wij vooraf de omvang van uw werkzaamheden4 Wij geven praktische workshops over fiscaliteit voor ondernemers5 Wij helpen graag startende ondernemers bij het opstellen van een ondernemersplan6 Wij houden oog op uw fiscale en sociale betalingsverplichtingen en de afloop hiervan7 Wij kunnen uw aanspreekpunt zijn voor diverse bedrijfsaspecten8
bootstrap carousel by WOWSlider.com v6.6
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

TIPS&TRUCS
 
 
 
 
 

Borgstelling fiscaal aftrekbaar voor DGA
Het komt vaak voor dat een DGA (directeur groot aandeelhouder) zich met zijn privé vermogen moet borgstellen voor leningen die de BV aangaat.
Als de B.V. zijn verplichtingen naar de schuldeiser niet nakomt kan de schuldeiser (meestal een bank) zich verhalen op het vermogen van de BV, maar door de borgstelling ook  op het privé-vermogen van de aandeelhouder (maximum borgstelling). De aandeelhouder moet dit betalen en voldoet dus een schuld van de BV uit zijn privé vermogen. Hiervoor krijgt hij een zogenaamde regresvordering op zijn BV. Fiscaal heeft deze borgstelling ook belangrijke consequenties. Zolang de aandeelhouder niet is aangesproken, behoren de als zekerheid aangeboden vermogensbestanddelen meestal tot zijn box III-vermogen voor de inkomstenbelasting.  Na voldoening van de schuld van de B.V. behoort de regresvordering evenwel niet tot het box III- maar tot het box I-vermogen van de aandeelhouder. Consequentie van de plaatsing in box I is dat de aandeelhouder progressief inkomstenbelasting betaalt over de rente, die de B.V. aan de aandeelhouder over zijn vordering zal moeten vergoeden, hetgeen kan oplopen tot 52%.
Groot voordeel is echter dat de aandeelhouder een verlies op de regresvordering (als de B.V. niet meer in staat zou zijn om de vordering te voldoen) ten laste van zijn box I-inkomen kan brengen. Dit betekent een belastingbesparing die kan oplopen tot maximaal 52% van het door de aandeelhouder voor de B.V. betaalde bedrag. Een prettige meevaller in een overigens onplezierige situatie.

 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu